LawRato

Arya Samaj Marriage resolution


06-Apr-2023 (In Divorce Law)
girl married in arya samaj 2019 .both are in relationships almost 7 years ,but boy told everyone in family that he is now married but girl due to family issue not inform anyone. .but in 2020 when girl visit his home .due to his mother she is not happy because she is working and independent and modern. his mother told everything to girl family without informing girl .and her family is shocked and mother is admitted. she loves her family equally because after her sister she has all responsibility of home .he send divorce paper which are in black and white xerox type I signed and send it.again he told her just to get her back he do this type of thing now he tell paper is real .he cant wait if girl is not coming he will do another marriage in 2022 because girl signed that paper. Is divorce by mutual consent are like this ?. there is no need for girl to go court after sign paper or cooling period. like this marriage is over or still he give a threat to family.please suggest me what to do.
Answers (5)

Answer #1
708 votes
Both the are parties agrees to divorce like mutual consent. Then u can’t go to any where . But girl not agree u can go Hindu marriage act section 12. Through . If u go through court . Court give to time to compromise settlement of dispute the party more details u could be send document of copy
Helpful? LawRato LawRato
Answer #2
615 votes
divorce by mutual consent is granted only by court and not possible without the intervention of court. both husband and wife have to present a mutual consent Divorce petition before the court and appear personally before court for finalisation of Divorce
Helpful? LawRato LawRato
Answer #3
868 votes
I have seen your query carefully and found that marriage is still valid and no divorce can be granted without the decree of the family court under hindu marriage act. only signature on a paper is not of any use and zero in the eyes of law. So please don't panic and discuss all the things clearly with the boy and file a petition for divorce on mutual consent basis. After filing the petition the family court will give second date of six months for cooling off period. After six months the family court will grant the decree of divorce. if you need any further information or clarification then please contact me without any hesitation.
Helpful? LawRato LawRato
Answer #4
556 votes
(1) big no my dear ,it is real life not a filmy drama here divorce only by the order or decree by the court otherwise no other procedure of the divorce . only signed the divorce paper not a divorce it is only mentally satisfaction to know the details plz contact
Helpful? LawRato LawRato
Answer #5
543 votes
Hello This is ADVOCATE. I have received your Query from LAW RATO for Consulting your Legal problem. Please Give details about your case/problem/matter. Thankyou नमस्कार मै एडवोकेट हूँ । मुझे लॉ रेटो के माध्यम से जानकारी प्राप्त हुई हैं कि आप अपने किसी कानूनी समस्या/केस के लिये कानूनी सलाह/सुझाव लेना चाहते हैं। कृप्या अपना केस/समस्या बताये। धन्यवाद
Helpful? LawRato LawRato

Disclaimer: The above query and its response is NOT a legal opinion in any way whatsoever as this is based on the information shared by the person posting the query at lawrato.com and has been responded by one of the Divorce Lawyers at lawrato.com to address the specific facts and details.

Report abuse?

Comments by Users

No Comments! Be the first one to comment.

"lawrato.com has handpicked some of the best Legal Experts in the country to help you get practical Legal Advice & help."