LawRato

Court fees on Dowry amount which has been captured by boys family


18-Apr-2023 (In Divorce Law)
Hi,nI have files 2 cases in family court one is divorce and second one is to get my things back, Fürther I have got the court order in my divorce case, however in Saman vapsi case it is pending for final hearing as opposite party is asking to pay the court fee on the total dowry amount, I am liable to pay the court fee on dowry amount, Please advise.
Answers (3)

Answer #1
932 votes
no you don’t have to pay any fees because if their is any default in court fee than your case is not filled and not a single hearing was possible but for deep detailed information is only given after reading your case so for more details connect with me
Helpful? LawRato LawRato
Answer #2
814 votes
if you have filed a petition under Section 406 IPC regarding saman vapisi as stridhan, then you have not been required to pay any court fees, but if you file a civil suit for recovery of your stridhan then you have to pay court fees on the value of goods. however, generally, lawyers advise filing a criminal case in spite of a civil suit. you can call me whenever you want anything else without any hesitation
Helpful? LawRato LawRato
Answer #3
628 votes
If you are seeking recovery and refund of dowry amount, as per Court fee Act, you have to give ad valorem court fee as per suit valuation i.e total value of your dowry amount. Non filing of court fee is one of the ground of rejection of case/ plaint.
Helpful? LawRato LawRato

Disclaimer: The above query and its response is NOT a legal opinion in any way whatsoever as this is based on the information shared by the person posting the query at lawrato.com and has been responded by one of the Divorce Lawyers at lawrato.com to address the specific facts and details.

Report abuse?

Comments by Users

No Comments! Be the first one to comment.

"lawrato.com has handpicked some of the best Legal Experts in the country to help you get practical Legal Advice & help."