LawRato

How to export medicines to international patients


05-Sep-2023 (In Civil Law)
IS IT PERMITTED TO EXPORT PRESCRIPTION MEDICINE TO INTERNATIONAL PATIENTS IF THAT MEDICINE IS NOT REGISTERED IN THAT COUNTRY AND PATIENT HAS NO OTHER CHOICE BUT TO IMPORT THOS LIFE SAVING MEDICINES. WHAT DOCUMENTS SHALL BE REQUIRED IN CASE OF PERMISSIBLE?
Answers (2)

Answer #1
856 votes
After choosing your export product as Pharmaceutical Products and export samples are sent, terms of payment and terms of delivery are agreed with your overseas buyer along with other terms and conditions and issue proforma invoice, in turn you receive export order for Pharmaceutical Products followed by purchase order from your overseas buyer. The terms of payment for your export contract could be advance payment, Documents against Acceptance DA, Documents against Payments DAP, or under Letter of Credit LC, and the terms of delivery for your export of Pharmaceutical Products might be EX-Works, FOB, CFR, CIF, DAP, DDP or any other Inco terms. The finance against export can be arranged from your bank for pre shipment packing creditor post shipment finance against export orders for Pharmaceutical Products. Insurance can be arranged against credit risk and about other risks involved in export of Pharmaceutical Products. After quality check (QC), proper packing is arranged with Palletization or Crating if required. Type of container is decided if export shipment of Pharmaceutical Products is on FCL basis otherwise LCL if mode of shipment of Pharmaceutical Products is by sea. Export invoice, export packing list ,certificate of origin (GSP – Generalized System of Preference) and other documents are prepared based on the purchased order or LC to export Pharmaceutical Products. After completion of export customs clearance either by exporter or his Customs broker, Bill of Lading or AWB is issued by carrier, if consolidator involved, HAWB or HBL is issued. The documents for export of Pharmaceutical Products is discounted, arrange for collection or negotiated if export of Pharmaceutical Products is on Letter of Credit basis. Any importer or exporter of Pharmaceutical Products should know HTS code (HS code) of their export product. Pharmaceutical Products falls under HS code (HTS code) 6 digit HS code of your export product. In India Pharmaceutical Products classified under ITC code (Indian Tariff Code) 8 digit ITS code, if you export or import from (to) India. To export Pharmaceutical Products, the exporters are required to obtain Certificate from wild life protection board and NOC from Drug controller under certain items of chapter 30 of HS code (HTS code). Some of the items under chapter 30 of HS code may be restricted or prohibited to export. Unilateral trade agreement, multilateral trade agreement or bilateral trade agreement between countries simplifies documentation and other formalities and process for export of Pharmaceutical Products
Helpful? LawRato20+ LawRato
Answer #2
632 votes
The answer is simple and two-fold. Firstly, Drugs you want to export out of India should be permissible under Indian law. Secondly, Drugs you want to import in a country should be permissible under laws of that country. Please be very cautious in such activities & do not act with any license. Ideally license will be drug/formulation specific for every country/jurisdiction.
Helpful? LawRato11+ LawRato

Disclaimer: The above query and its response is NOT a legal opinion in any way whatsoever as this is based on the information shared by the person posting the query at lawrato.com and has been responded by one of the Divorce Lawyers at lawrato.com to address the specific facts and details.

Report abuse?

Comments by Users

No Comments! Be the first one to comment.

"lawrato.com has handpicked some of the best Legal Experts in the country to help you get practical Legal Advice & help."